mandag 3. mars 2014

Besøk på Klemetsrudanlegget

Hva skjer med de grønne og blå posene som vi kaster i søpla? (De skilles med en optisk fargeleser som putter alle på rett sted for gjenvinning). Hva gjør jeg med yoghurtbegeret som jeg ikke fikk skylt – skal det i plastavfallet eller i restavfallet? (Det går greit å ha det i plastavfallet så lenge det ikke er mye mat igjen der). Er røykene fra pipene her giftig? (Nei, det er ren vanndamp, alt annet er renset ut).



Det var mange speidere som lurte på mye i kveld, og alle fikk svar under omvisningen på Energigjenvinningsanlegget på Klemetsrud. Dette er et av verdens fremste anlegg for å gjøre avfall om til energi. Hver måned har de besøk av fagfolk fra inn- og utland som vil se hvordan Oslo har bygget sitt system for å gjøre nytte av søpla vår.

Vi ble delt i to grupper etter innledningen, og tatt med rundt for å se på det optiske sorteringsanlegget som skiller posene etter farge, ovnene som brenner restavfallet, systemet som sender varmt vann ut i fjernvarmeanleggene i byen – og ikke minst de gigantiske klørne som løfter tre tonn søppel av gangen og slipper det ned i ovnen.



Omviserne våre, Christin og Christoffer, var svært imponert over vitebegjær og interesse blant speiderne. Dermed tok også runden litt mer tid enn planlagt...

Her kommer noen bilder fra omvisningen, mer informasjon finner dere på nettsidene til Energi- og gjenvinningsetaten – eller i den smarte appen «Kildesortering i Oslo». Den viser deg alt om avfallstyper og hva som skal legges hvor, leveringssteder for spesialavfall, åpningstider for gjenbruksstasjonene og mye mer. Klikk her for App Store, klikk her for Google Play.

Takk for turen!

Klikk her for å se hele albumet med 37 bilder








Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar